Εξετάσεις 2017: Tips & Tricks!

Κατά την εξεταστική περίοδο οι μαθητές προετοιμάζονται ώστε να γράψουν καλά και από αυτό να εξαρτηθεί ο τελικός τους βαθμός.Πολλοί όμως από εμάς το αντιλαμβανόμαστε ως ένα καταστροφικό γεγονός που μόνο σε κάτι αγχωτικό μπορεί να οδηγήσει.
Σήμερα λοιπόν σας αναφέρω κάποιες από τις σημαντικότερες συμβουλές για να πετύχετε στις εξετάσεις και φυσικά να βοηθήσω όσους δίνουν για πρώτη χρονιά.

Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά και σε ένα σχετικό άρθρο που είχα γράψει το οποίο μπορεί να σας φανεί εξίσου χρήσιμο. 





Αποδοτικό Διάβασμα

1.Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή
Για να μαθαίνετε και να θυμάστε καλύτερα αυτά που μελετήσατε, θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εάν το κάνετε σταδιακά, με τακτικές περιόδους διαβάσματος και επαναλήψεις.
Το σύνηθες λάθος που πολλοί μαθητές κάνουν είναι ότι περιμένουν την τελευταία στιγμή.Όταν δηλαδή συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν χρόνο, τότε πανικόβλητοι αρχίζουν να διαβάζουν.Και φυσικά κανείς δεν προλαβαίνει να καλύψει όλη την ύλη.


2.Ξεκούραση,Ύπνος,Καλή Διατροφή
Ο καλός ύπνος (διαρκεί τουλάχιστον 8 ώρες) και η υγιεινή διατροφή θα σας δώσουν τα εφόδια για να αντέξετε και να καταβάλετε την ενέργεια και τους κόπους που απαιτούνται.
Επίσης, το διάβασμα θέλει προσοχή και συγκέντρωση.Γι' αυτό απομακρύνετε κάθε παράγοντα που μπορεί να αποσπά την προσοχή σας όπως το κινητό.




3.Οργανώστε την ύλη
Εντοπίστε σημεία-κλειδιά των διδακτικών ενοτήτων.
Κάντε μια γρήγορη ανάγνωση ή επισκόπηση της ύλης και χωρίστε την σε διάφορα μέρη και μετά σε υποδιαιρέσεις.
Για παράδειγμα συγκεντρώστε τα όμοια με τα όμοια, ώστε να τα απομνημονεύσετε πιο εύκολα.


4.Ελέγξτε μόνοι σας τον εαυτό σας
Δοκιμάστε να απαντήσετε ουσιώδεις ερωτήσεις από αυτό που μελετάτε.Μετά ελέγξτε τι είπατε, αν τα θυμηθήκατε όλα, ξαναδείτε αυτά που ξεχάσατε και αξιολογήστε τον εαυτό σας.



5.Μελετήστε τα πιο δύσκολα σε στιγμές ξεκούρασης
Αναγνωρίστε τα πιο δύσκολα σημεία και δώστε βάση σε αυτά όταν είστε πιο ξεκούραστοι.
Βρείτε ποιες ώρες της ημέρας σας βολεύουν να διαβάσετε.Μερικοί άνθρωποι μπορούν το πρωί, αμέσως μετά το ξύπνημα, ενώ άλλοι μεσημέρι, απόγευμα ή ακόμη και βράδυ.



7.Διδάξτε τις γνώσεις σας σε άλλους
Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αυτά που θα πει στους άλλους.Ταυτόχρονα όταν τα παραδίδει, αντιλαμβάνεται πόσο καλά κατέχει το θέμα και πού έχει ελλείψεις.
*Σημείωση: Αυτό μπορεί να μην είναι και εφικτό εφόσον δεν υπάρχουν άτομα να σας ακούσουν.Είναι όμως πολύ βοηθητικό και πετυχαίνει ακόμη και με άψυχα αντικείμενα.



8.Ποικιλία στον τρόπο και τόπο εργασίας
Οι αλλαγές στους χώρους εργασίας όπου κάποιος μελετά και μαθαίνει την ύλη του, βοηθάνε.Η μέθοδος αυτή σπάει τη μονοτονία και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εργασίας.
Φυσικά, ο κάθε χώρος πρέπει να έχει ησυχία και να μην υπάρχουν παράγοντες που αποσπούν την προσοχή.


Πηγή: www.yousmile.gr


Μία από τις καλύτερες συμβουλές που μπορώ να σας δώσω είναι η αποβολή του άγχους.Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, δεν είναι αδύνατο να συμβεί.
"Το άγχος είναι αντιπαραγωγικό. Αποδίδεις λιγότερο από όσα αξίζεις.Το άγχος έχει την ιδιότητα να θολώνει το νου του ανθρώπου, ώστε να μη μπορεί να σκεφτεί ούτε γρήγορα ούτε καθαρά"

Συνδέεται άμεσα με τον φόβο που νιώθουμε μήπως απογοητεύσουμε τους γονείς μας ή ματαιώσουμε τις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας.
Το άγχος κινητοποιείται από αρνητικές σκέψεις και μπορεί να μας οδηγήσει να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας.


Το διάβασμα γίνεται ακόμη ευκολότερο και φυσικά ευχάριστο αν το κάνουμε με τη θέλησή μας και όχι από αγγαρεία.
Αν διαβάζατε όλη την υπόλοιπη χρονιά, τα περισσότερα δεν θα σας δυσκολέψουν. Εσείς απλά θα τα κάνετε μία επανάληψη με σκοπό να θυμηθείτε ό,τι έχετε αφήσει στο πίσω μέρος του μυαλού σας.


Όσον αφορά τα διαλείμματα που πρέπει να κάνετε ανάμεσα στις ώρες μελέτης σας, καλό είναι κάθε μία ώρα περίπου για 5-10 λεπτά.Ένα διάλειμμα μεγαλύτερο των 30 λεπτών, κάθε δυόμιση με τρεις ώρες. Βέβαια αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι, αφού ακόμα κι εγώ δεν έχω καταφέρει να τα τηρήσω.



Μερικά tips για πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Πρώτα απ' όλα όσο πιο θετική είναι η ψυχολογία σας, τόσο πιο αποδοτικά θα μπορέσετε να λειτουργήσετε.






  • Το πρωί της εξέτασης καλύτερα να μην ανοίξετε καθόλου τα βιβλία σας.Κάντε επανάληψη το βράδυ πριν κοιμηθείτε.


Στην αίθουσα:
  • Διαβάστε τα θέματα αργά για να καταλάβετε τι ακριβώς ζητάνε.Ξεκινήστε από αυτό που γνωρίζετε καλύτερα, ώστε να μην χάσετε χρόνο.


  • Προσέχετε τα γράμματά σας να είναι ευδιάκριτα και χωρίς μουτζούρες.


  • Μην αφήσετε αναπάντητες ερωτήσεις.Αν δεν γνωρίζετε καλά ένα θέμα, δώστε μια κατά προσέγγιση απάντηση. Ενδεχομένως να πάρετε κάποιες μονάδες.


  • Πριν παραδώσετε το γραπτό, ελέγξτε το ξανά. Προσέχετε τα ορθογραφικά λάθη, κυρίως στην παραγωγή λόγου.



  • Αν νιώσετε πανικό ή "κολλήσετε" σε κάποια ερώτηση μην ανησυχείτε.Επαναλάβετε μία λέξη ή φράση που σας ηρεμεί.




  • Μετά από την εξέταση, είτε πιστεύετε πως επιτύχατε είτε όχι, ξεκουραστείτε και κάντε οτιδήποτε θεωρείτε πως σας χαλαρώνει.Πηγαίνετε μια βόλτα,ακούστε μουσική.



Καλή επιτυχία σε όσους δίνουν!
Υπομονή και επιμονή!Μετά...καλοκαίρι!




Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και σίγουρα πολύ βοηθητικό :)

    Φιλάκια ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμες συμβουλές Βάσια! Εάν θες ρίξε μια ματιά στο blog μου και γίνε αναγνώστης, εγώ έχω γίνει ήδη στο δικό σου!<333
    mybloganastasiaaa.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Βάσια και απο μένα! Πολύ εμπεριστατωμένη ανάρτηση. Και πιστεύω πως βοηθάει και τους φοιτητές. Καλώς σε βρήκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου! Ωραίο μπλογκ & βοηθιτικό άρθρο ;)! Θα μπορούσες να τσεκάρεις μία το μπλογκ μου;

    http://artemisquest.blogspot.gr/

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμβουλές για το Γυμνάσιο!

Decoration Ideas for Summer!

Back to school:Outfits και μακιγιάζ για τον αγιασμό.