ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2017 - ΑΓΧΟΣ
Hello!
Χαίρομαι πολύ που γύρισα,βέβαια όχι και τόσο που έλειπα σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Ζητώ συγγνώμη για αυτό.
Αν και δεν έχει έρθει ολοκληρωτικά το φθινόπωρο(μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε και μόνοι σας κυρίως από τα φύλλα των δέντρων που ούτε η απόχρωσή τους έχει αλλάξει αλλά ούτε έχουν πέσει στο έδαφος) ανανέωσα την εμφάνιση του blog ώστε να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα.
Ελπίζω να περάσατε ωραία στις διακοπές σας παρά τα φροντιστήρια που ίσως κάποιοι από εσάς είχατε.
Σήμερα, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο σχετικά με το άγχος που δημιουργείται εξαιρίας του σχολείου και πώς θα το διαχειριστείτε, μιας που σε τρεις ημέρες ξεκινάει. Μάλλον το μοναδικό για αυτή τη χρονιά γιατί νομίζω πως έχω καλύψει αν όχι όλα, τα περισσότερα θέματα αναφορικά με το σχολείο. Ωστόσο, αν θέλετε να δείτε κάτι που δεν έχω ξαναγράψει, πείτε το μου στα σχόλια.
Πρώτα απ' όλα, το άγχος θεωρείται φυσιολογική αντίδραση, η οποία μπορεί να προκύψει τη στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με μία ή περισσότερες απαιτητικές καταστάσεις.
Οι πιο πολλοί το εκλαμβάνουμε ως κάτι αρνητικό, ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί θετικό και εποικοδομητικό.
Όσο πιο συχνά αγχωνόμαστε, τόσο δυσκολότερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Ένας από τους παράγοντες του άγχους είναι το εκπαιδευτικό σύστημα. Αν έχετε ψάξει έστω και λίγο το εκπαιδευτικό σύστημα του εξωτερικού, εντοπίζετε σημαντικές διαφορές. Σίγουρα αυτό της Ελλάδας είναι πολύ πιο πιεστικό, ιδίως στο Λύκειο που ο όγκος της διδακτέας ύλης μεγαλώνει, αλλά και λόγω των Πανελληνίων. Οι μαθητές καλούνται να αποστηθίσουν ολόκληρα κείμενα, τις περισσότερες φορές χωρίς να τα καταλαβαίνουν.
Και φυσικά, το άγχος αυξάνεται όσο πλησιάζουν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Πανελλήνιες. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο φροντιστήριο και συγχρόνως να μελετούν για αυτό αλλά και το σχολείο.
Κατά τη γνώμη μου και οι γονείς συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Εφόσον εργάζονται και οι δύο, λογικό είναι να γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι και να υπάρχει μια μόνιμη ένταση στις συζητήσεις σας. Είτε στο γυμνάσιο είτε στο λύκειο, σας συγκρίνουν με κάποιον άλλον που θεωρούν "καλύτερο" από εσάς και σας ζητούν μεγαλύτερη επίδοση συνήθως πέρα των δυνατοτήτων σας.
Κάποιοι από αυτούς πιέζουν τα παιδιά να ακολουθήσουν μια σχολή που δεν θέλουν πραγματικά και τότε βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Και τέλος, οι καθηγητές. Προσπαθώντας να καλύψουν την απαιτούμενη ύλη σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιέζουν τους μαθητές. Πολλές φορές βέβαια, δεν δίνουν αρκετή έμφαση σε αυτά που διδάσκουν με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να τα εμπεδώσουν.
Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οι καθηγητές χάνουν την όρεξή τους για διδασκαλία που φαίνεται σαν να το κάνουν από αγγαρεία και μόνο. Μεταδίδουν τις γνώσεις επιφανειακά χωρίς να συζητούν για θέματα που αφορούν τη ζωή των εφήβων κι έτσι οι μαθητές κουράζονται.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟ
Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν ασχοληθείτε με κάτι που σας ενδιαφέρει ή συζητήσετε αυτά που σας απασχολούν με κάποιον που εμπιστεύεστε.
Είναι αποδεδειγμένο, όχι μόνο από την επιστήμη αλλά και από ανθρώπους που συνάντησα τον τελευταίο χρόνο, ότι τα αθλήματα ή γενικότερα η γυμναστική σε ωφελούν. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει το βόλεϊ βρείτε μια ώρα κενή, ίσως από το Σαββατοκύριακο, για να πάτε με την παρέα σας να παίξετε. Αν πάλι δεν έχετε κάποιο φίλο/φίλη με το ίδιο ενδιαφέρον, γραφτείτε σε ομάδα όπου σίγουρα θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους με κοινό χαρακτηριστικό το βόλεϊ. Όμως ακόμα κι αν θέλετε να γυμναστείτε ατομικά μπορείτε να γραφτείτε στο γυμναστήριο ή να κάνετε ασκήσεις στο σπίτι.
Αυτό θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και παράλληλα να κάνετε ένα διάλειμμα από οτιδήποτε σας αγχώνει.
Και οι πιο απλές δραστηριότητες μπορούν να σας χαλαρώσουν, όπως η μουσική ή μία βόλτα στο κοντινό παρκάκι ή την εξοχή. Εσείς που κατοικείτε σε χωριά μπορεί να εύχεστε να μένατε σε πόλη, αλλά νομίζω πως πρέπει να αρχίσετε να εκτιμάτε την φύση που υπάρχει γύρω σας και που οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να θαυμάσετε. Σε αντίθεση με την πόλη που σπάνια θα δει κανείς δέντρα ή λουλούδια, μιας που είναι γεμάτη πολυκατοικίες και μέσα συγκοινωνίας.
Αν ισχύει η φράση «Είμαστε ό,τι τρώμε» τότε η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του ανθρώπου. Ίσως έχετε βαρεθεί να το ακούτε, αλλά τα γεύματα της ημέρας πρέπει να ποικίλουν ώστε να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία των τροφών που καταναλώνετε. Ενδεικτικά, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, φρούτα και λαχανικά αλλά και ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά(σολωμός, γάβρος και σαρδέλα). Φυσικά δεν σημαίνει πως με αυτά μόνο η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, αφού δεν επαρκούν.
Δεν ξέρω κατά πόσο σας βοήθησε αυτό το άρθρο να αντιληφθείτε τι σας αγχώνει ή με τι μπορείτε να το καταπολεμήσετε. Σίγουρα δεν είμαι ειδική, αλλά μία έφηβη όπως οι περισσότερες από εσάς που προσπαθώ να μην αγχώνομαι υπερβολικά με το οτιδήποτε.
Εύχομαι καλή σχολική χρονιά και κουράγιο σε όσους θα δώσουν φέτος Πανελλήνιες.
Θα περιμένω τα σχόλιά σας!
Τα λέμε.
Δυστυχώς ισχύουν όλα αυτά που γράφεις στο πρώτο μέρος του άρθρου... Όμως και οι συμβουλές που δίνεις είναι πάρα πολύ καλές, αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, σπάνια καταφέρνω να τις εφαρμόσω...😕 Όπως και να έχει, πολύ καλό άρθρο, πολύ χάρηκα που είδα ότι γράφεις ακόμα στο blog 😘
ΑπάντησηΔιαγραφή